Trifoi Fest: un eco – festival minunat!
Acum vreo săptămână și ceva am început să văd postări despre Trifoi Fest și, din ce am apucat să citesc așa, cu coada ochiului, în timp ce intram la metrou, nu am reușit să mă dumiresc bine ce e cu Trifoi Fest în ziua aceea. Dar a doua zi am dat iar scroll pe Facebook, la eveniment și m-am entuziasmat tare să citesc ce este de fapt.
So…..drum roll ?: Trifoi Fest este (sau încearcă din răsputeri să fie, având în vedere că este prima oară când se întâmplă) un eveniment circular, local, organic, vegan, ecologic și rezilient mai ales cu ajutorul participanților. Organizatorii își propun să înrădăcineze binele în traiul de zi cu zi și vor oferi instrumente pentru un stil de viață cu mai puțină risipă.
Festivalul se va întâmpla sâmbătă, 25 septembrie 2021, începând cu ora 10:00, în Parcul Romniceanu, sector 5, București și are o mulțime de ateliere și evenimente extrem de interesante:
- la ora 11 putem participa la Atelier Brownie Raw Vegan (număr limitat de participanți; înscrierea se face la numărul de telefon: 0727483032 și pentru a acoperi costul produselor, se recomandă o donație) și la o Dezbatere despre cum evitam generarea de deșeuri (invitați: Raul Pop – expert în managementul deșeurilor; Körösfoy Sándor, expert managementul deșeurilor; Anca Gheorghică, Asociația Mai Bine, Ana Racheleanu, Declic); moderatoare: Irina Breniuc, jurnalistă de mediu
- la 11: 30 cei mici vor avea și ei activități faine la un Atelier de împrietenit copiii cu natura. Și din ce am văzut în descriere, sunt convinsă că va fi distracție maximă pentru ei. Sunt bineveniți copii cu vârste între 3 și 7 ani, numărul maxim de pici care pot participa este de 12, iar atelierul costă 70 de lei. Înscrierea se face prin mail la atelieruldepapadii@gmail.com
- la 12:00 – Atelier de Cosmetice Naturale cu participare gratuită, dar limitată la 10 persoane. Așa că înscrierea se face până pe data de 24 septembrie la adresa de mail emil.zorilă@panseea. ro. Dacă aveți borcanele goale de la Panseea le puteți aduce pentru colectare.
- ora 13:00 vine cu o discuție despre compost și cum valorificăm resturile biodegradabile. Invitați: Raul Pop, expert managementul deșeurilor, fost secretar de stat în Ministerul Mediului; Körösfőy Sándor, expert managementul deșeurilor; Cristina Briziou, Urban Cultor; Gabriela Iordan, Compostoarea.ro; moderatoare: Irina Breniuc, jurnalistă de mediu
- ora 15:00 exersăm obiceiuri mici cu impact mare in cadrul atelierului Orașul meu și eco – obiceiurile, la standul Seneca Ecologos. Potrivit pentru toate categoriile de vârstă.
- si tot la ora 15:00 va fi o Dezbatere interactivă despre Petiții, proteste, boicot și cum punem presiune pe cei care au putere de decizie în societate. Invitați: Ana Racheleanu, Declic; Cristian Neagoe, Greenpeace; Elvys Sandu Prisecaru, Mai Bine; moderatoare: Irina Breniuc, jurnalistă de mediu
- la ora 16:00 ne destindem cu Low waste workshop – rețete creative fără risipă, unde vom crea preparate delicioase, de sezon impreună cu cei de la Samsara
- urmat la ora 17:00 de un cerc de lectură extrem de interesant: Cum descreștem? Mai mult cu mai puțin. Descreșterea este un curent filosofic și o practică alternativă care conturează o posibilă ieșire din actuala criza ecologică fără precedent. Va fi o discuție liberă având ca punct de pornire lectura cărții „Mic tratat de decreștere senină”, scrisă de Serge Latouche, tradusă și editată de Editura Seneca. Asociația Mai Bine oferă 20 de exemplare celor care doresc să o parcurgă și să ni se alăture la o discuție liberă în cadrul Trifoi Fest
- la 17:30 ne exersăm abilitățile la un Atelier de hârtie manuală și imprimare botanică pe suport textil, organizat de Grădina Istorică. Costul de participare este de 50 lei. Înscrierile se fac pe adresa de email: andreeamachidon7@gmail.com sau la numărul de telefon 0723.816.419. Numărul de locuri este limitat la 20 de persoane.
- și la ora 19:00 avem o discuție: Spre despre colaps? Cum se prăbușesc societățile complexe. Cercetatorul Sabin Roman, de la Universitatea Cambridge, ne va vorbi despre cum și de ce se prăbușesc societățile umane complexe din perspectiva unui fizician care a trecut de la studiul particulelor elementare la dinamica colapsului social.
Toate astea condimentate cu muzică, voie bună și dans împreună cu Swing Steps Bucharest. Și, dacă aveți o haină cu un mic defect, veniți la atelierul organizat de Atelierele de Meșteșug în intervalul 14.00 – 16.00 și veți găsi o soluție creativă de a masca problema și de a înfrumuseța haina.
Organizatorii recomandă să venim la eveniment cu biciclete dacă avem ( mai ales că vor fi prezenți cei de la Drop cu activități interesante) sau cu trotinete, transport în comun pentru a fi cât mai mult în spiritul festivalului; să avem la noi farfurii, tacâmuri și pahare de acasă ( însă dacă uităm, vom putea cumpăra direct de acolo unele realizate prin upcycling). Iar pe lângă toate activitățile și atelierele de acolo ne vom putea desfăta cu mâncare formata din ingrediente locale, de sezon, cu produse non -food, facute manual, în serie mică, de către mici producători locali cu respect pentru natură. În plus toate produsele vor fi vegane: atât cele din categoria mâncare și băutură, cât și celelalte.
Dacă doriți să vă implicați și mai mult în acest festival, puteți deveni voluntari pentru a ajuta organizatorii in ziua respectivă. Eu m-am înscris deja ai voi ajunge pe acolo la ora 12:30. Așa că, dacă vă tentează, dați un semn aici, sau pe pagina festivalului. Mi-ar plăcea mult să ne cunoaștem indiferent că veniți ca participanți sau voluntari. Și aș fi foarte bucuroasă dacă ați da de veste în 7 zări despre Trifoi Fest. ♻️??