Bio/ Eco/ Fapte bune,  ECO LIFESTYLE,  Prima pagina,  Uncategorized

Interviu Alexandra Văsii – realizatoarea podcastului “Jurnalul meu verde.”

Alexandra este realizatoarea podcastului “Jurnalul meu verde“, care are peste 90 de episoade despre ecologie, sustenabilitate și psihologia din spatele schimbărilor și provocărilor.

Pe lângă asta, o mai putem citi și pe blogul ei și o putem urmări pe YouTube, TikTok și pagina de Instagram.

Î: – Alexandra, te rog să ne spui câteva lucruri despre tine.

R: – Bună, Cori! În primul rând, mulțumesc mult pentru invitație! Sunt Alexandra Văsii, sau go_earthfluence, cum mă știe lumea în online :).

Dacă ar fi să mă descriu în doar câteva cuvinte aș spune că sunt educational content creator și peace seeker. Adică îmi place să creez content educațional și să caut echilibrul și pacea. Acesta este probabil și motivul pentru care încerc să mă păstrez optimistă mai mereu, încerc mereu să văd binele și să mă concentrez mai mult pe ce pot învăța din fiecare situație.

Pentru mine, viața este despre a crește și a învăța constant și mai ales despre a face lumea un loc mai bun pe cât posibil, atât cât pot să contribui eu.

Am studiat psihologia și sunt pasionată de natură și citit. Ca activitate, în ultimii 4 ani am avut mai multe proiecte, am ajutat pe partea de marketing și comunicare, branduri prietenoase cu mediul înconjurător și am creat content educațional pe conturile mele de social media și nu numai. Însă o mare parte a timpului meu o voi dedica începând cu anul acesta brandului Tabsta® (www.tabsta.bio) un brand de pastă de dinți în tablete pe care l-am lansat anul acesta împreună cu partenerul meu, după mai bine de 3 ani de muncă la acesta.

Î: – Când și cum a început pasiunea ta pentru ecologie? Ce te-a făcut să mergi mai departe?

R: – De când eram mică mama mea m-a învățat să respect natura și să nu îi fac rău, ea însăși fiind o mare iubitoare de flori. În plus, o parte din copilărie am petrecut-o la țară, la bunici, unde am avut acces la o curte mare unde îmi petreceam cea mai mare parte a timpului, la animale și la o grădină de legume din care puteam să iau la orice oră orice bunătățuri îmi doream. Așa că toate acestea m-au adus mai aproape de natură și au contribuit la înclinația mea de a proteja natura. Mereu m-a deranjat profund să văd cum unii oameni aruncă deșeurile în păduri sau în alte locuri neadecvate.

La finalul anului 2019, când am început să-mi doresc să încerc ceva nou, alegerea temei și scopului a ceea ce urma să încep a fost una evidentă: am ales să vorbesc despre natură și sustenabilitate. Prima dată, pe blog, și mai apoi am început să împărtășesc pe diverse platforme din mediul online cunoștințele și experiențele mele despre reducerea risipei și un stil de viață sustenabil.

Am învățat foarte multe în tot acest timp și am distribuit o mulțime de informații valoroase, zic eu, despre poluare, sustenabilitate, alternative sustenabile, ideologii, psihologia din spatele comportamentele noastre de consum și multe altele. Ceea ce mă face să continui pe acest drum este dorința de a lăsa în urma mea o lume mai bună și de a-i încuraja pe cei din jurul meu să găsească propriile metode de a contribui la o lume mai bună.

Nu toți putem face aceleași lucruri însă fiecare putem face ceva, oricât de mic. Puțin cu puțin, se adună. 🙂

Î: – Știu că și tu ai avut diverși invitați în podcasturile tale. Care este invitatul a cărui poveste ți s-a părut cea mai interesantă legat de sustenabilitate?

R: – Da, a fost o perioadă interesantă a podcastului în care am făcut și interviuri. Și mă bucur mult și îți mulțumesc că ai fost chiar printre primii invitați care au acceptat provocarea mea. 🙂

Nu aș putea spune că o poveste a fost mai interesantă decât alta. Toate au fost foarte interesante. Fiecare invitat a fost unic și a vorbit despre sustenabilitate din perspectiva lui sau din aria lui de activitate. Acesta a fost și scopul interviurilor, până la urmă. Am vrut să arăt ascultătorilor că fiecare poveste este diferită și că fiecare poate face câte ceva conform propriilor puteri, pentru a contribuie la o lume mai curată și mai bună.

Î: – Care a fost cea mai mare lecție învățată din tot parcursul tău în social media, ca influencer verde?

R: – Cea mai mare lecție învățată în parcursul meu ca influencer verde pe social media a fost importanța responsabilității și a impactului cuvintelor. Am învățat că, prin platformele pe care le folosesc, am puterea nu doar de a informa, ci și de a inspira și motiva oamenii să ia decizii mai sustenabile.

Acest rol vine cu o responsabilitate semnificativă, deoarece informațiile pe care le distribui pot influența comportamentele pe termen lung ale urmăritorilor mei. Iar confirmarea că ceea ce fac e ce trebuie continuă să apară sub formă de mesaje sau comentarii. Primesc constant mesaje de mulțumire pentru ceea ce postez și mă bucur enorm că oamenii găsesc valoare în ceea ce fac.

Am descoperit, de asemenea, că sunt mai multe persoane interesate de sustenabilitate și practici durabile decât credeam. Am început timid și nu am știut la ce să mă aștept. Însă în acești patru ani, milioane de oameni au văzut contentul postat de mine și peste 40.000 de persoane s-au abonat canalelor mele de social media. Așadar, suntem mult mai mulți decât credem!

Î: – Spune-ne cea mai mare provocare eco pe care ai întâmpinat-o în realitate.

R: – Au fost multe provocări și cu siguranță vor mai fi și de acum încolo. Adoptarea de obiceiuri eco este un proces continuu și nu prea ușor, așa că automat aduce cu sine pe parcurs și tot felul de provocări.

Cred că unele dintre cele mai mari provocări au fost să găsesc anumite produse care să mi se potrivească și să-mi schimb anumite obiceiuri. De exemplu, la capitolul produse a trebuit să încerc mai multe variante până să găsesc un anumit șampon sau balsam. Și încă mai sunt produse unde testez să văd ce îmi place mai mult.

Iar la capitolul obiceiuri, un exemplu care îmi vine acum în minte este renunțarea la absorbante. Am evitat destul de mult schimbarea aceasta pentru că mi se părea ciudat să folosesc altceva decât ce am folosit ani de zile. Însă în momentul în care am încercat chiloții menstruali nici că m-am mai întors la altceva!

Putem schimba și obiceiurile. Se poate, dar e mai complicat până ne urnim și până găsim o variantă preferată.

Î: – Pari o persoană plină de energie pozitivă. Cum faci față schimbărilor de mediu și eco anxietății? R: – Ei, mai am și eu momentele mele, ca toată lumea. 🙂 Însă de fel sunt un pic mai optimistă și am tendința de căuta mai întâi lucrul bun din orice situație. Așa că încerc să dau energie pozitivă mai departe. Cred că noi toți avem mare nevoie de asta. Prea suntem înconjurați din toate părțile de lucruri negative și avem prea puțin spațiu mental rămas ca să visăm un pic, ca să ne imaginăm cum ar putea arăta lumea, totuși, cu mai multe acțiuni bune și pozitive.

Eu am învățat în timp să mă concentrez mai mult pe lucrurile care se află în controlul meu, încerc să limitez pe cât posibil expunerea constantă la content negativ și să petrec în natură cât de mult timp pot. Plus un mare val de energie pozitivă și de la mesajele încurajatoare pe care le primesc, pentru că îmi confirmă că nu sunt singură.

Pe mine, toate aceste lucruri mă ajută foarte mult să rămân motivată și optimistă. Însă sunt mai multe lucruri pe care le putem face pentru a gestiona anxietatea legată de mediu. Chiar am vorbit într-un video de anul acesta, pe YouTube, despre șapte strategii în acest sens. Așa că îl găsiți acolo dacă vreți să intrați în detalii în ceea ce privește acest subiect.

Î: – Ce urmează mai departe? Ce putem aștepta în continuare de la podcast și nu numai? 🙂

R: – Podcastul Jurnalul meu verde continuă săptămânal și în format video pe YouTube. Varianta audio pentru ultimele episoade o să le încarc în perioada următoare și pe platformele de podcast. Episoadele sunt solo, dar cine știe, poate pe viitor voi mai face și interviuri.

Pe YouTube am în plan și alte tipuri de video pe care vreau să le fac.

Voi continua și să postez content pe social media, însă în perioada următoare mă voi concentra un pic mai mult, așa cum am menționat mai sus, pe brandul nostru proaspăt lansat, Tabsta®. Tabletele de pastă de dinți sunt o soluție atât de ingenioasă pentru zilele noastre și vreau să fac tot posibilul să afle cât mai multă lume despre ele.

Este un produs la care am muncit mult ca să se întâmple, îl producem local, în Cehia, și are toate caracteristicile pe care mi le-am dorit de la o pastă de dinți. Am încercat mai multe tablete însă formula Tabsta® este unică, chiar funcționează și unde mai pui că în sfârșit am și eu o pastă de dinți în tablete, care face spumă! 🙂

Dacă vreți să citiți mai multe detalii, găsiți pe www.tabsta.bio mai multe despre produs. Site-ul este în engleză momentan, însă în perioada următoare o să îl traduc și în limba română.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *