Bio/ Eco/ Fapte bune,  Prima pagina

Calendarul legumelor și fructelor de primăvară: aprilie

Știu că prima lună de primăvară a trecut deja, dar încă mai avem o lună și o 3 zile ? de primăvară, așa că să ne bucurăm de ce avem local, #desezon, mai ales că fructele și legumele din categoria asta sunt mai gustoase, mai sanatoase și mai prietenoase cu bugetul. ? Așa că astăzi sar peste luna martie, la care mă voi intoarce totuși, la anu’, când va fi vremea ei ?, căci mă grăbesc să vorbesc de luna aprilie, cât încă nu am ieșit din ea. ?

Aprilie:

  1. legume:
  • usturoi verde ( conţinutului bogat în vitaminele B şi C, fosfor, mangan, calciu şi zinc, usturoiul verde întăreşte sistemul imunitar, stimulează circulaţia sângelui, reglează nivelul de colesterol şi previne astfel bolile cardiovasculare.)
  • sparanghel (detoxifiază, are proprietăţi anti-îmbătrânire, afrodiziac, ameliorează durerile şi inflamaţiile din corp.)
  • morcovi (sursă bogată de vitamina A, au efect anti-îmbătrânire, te ajută să ai o piele frumoasă şi o vedere mai bună.)
  • varză alba (o legumă bogată în fitonutrienţi şi vitamine (A, C şi K), antioxidanţi naturali care previn apariţia cancerului şi a bolilor de inimă prin neutralizarea radicalilor liberi)
  • varză rosie (aceleași beneficii ca surata ei alba. & btw știați că există în lume peste 400 de soiuri de varză diferite prin formă, dimensiune și culoare?!? )
  • țelină (contine vitamina A, B, C, K, PP, dar si minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu etc. In scop terapeutic, se folosesc radacinile tuberizate, frunzele si semintele cunoscutei legume.)
  • spanac ( 100 de g de spanac crud asigura doza zilnica de vitamina A si vitamina K, fier, îmbunătățește vederea nocturnă)
  • ceapă verde ( conține sulf, un compus care ajută la reglarea glicemiei, oxidanți care protejează inima, poate echilibra nivelul tensiunii arteriene, bogată în fibre, ajută la îmbunătățirea vederii și prevenirea inflamațiilor din corp. Iar vitaminele C și K din ceapă sunt perfecte pentru sănătatea oaselor.)
  • ridichii (asigură cel puţin 14% din necesarul de vitamina C, vitaminele C, B6 şi K, ridichile mai conţin potasiu, acid folic, niacină, riboflavină, zinc, magneziu, calciu, fosfor, cupru, mangan şi sodiu)
  • leurdă (plantă medicinală, conţine sulfură de alil, vitamina A, vitamina C, carotenoizi, ulei eteric, uleiuri volatile, alicină, carotenoizi şi săruri minerale: calciu, fier, fosfor, cupru, natriu).
  • lobodă (printre cele mai cunoscute beneficii pentru sănătate ale lobodei includ capacitatea sa de a regla digestia, de a îmbunătăţi sănătatea rinichilor, de a întări sistemul imunitar și de a detoxifia sângele)
  • măcriș (sporește imunitatea, ajută la fertilitate, menține pielea și vederea sănătoase, ajută la reglarea tranzitului intestinal, la reglarea nivelului de colesterol și a zahărului din sânge)
  • untișor (Năsturelul este atât o sursă bogată de vitamine și minerale (acid folic, vitaminele A,B,C și E, fier, calciu, zinc), proteine, cât și o sursă de antioxidanți valoroși precum glucobrasicină, luteină, betacaroten și flavonoide si reprezintă o sursă importantă de fibre și potasiu)
  • urzici (conțin substanţe proteice şi glucidice, steroli, ulei volatil, acid acetic, acid formic, vitaminele A, B2, C şi K, sãruri minerale)
  • gulii ( este bogată în vitaminele A, C și K, precum și în vitamine din complexul B. Ea conține, de asemenea, cupru, mangan, fier, potasiu, fibre alimentare și calciu, este bogată în compuși antioxidanți, precum fitochimicale)
  • pătrunjel (bogat în vitamina C, chiar mai mult decât lămâia, poate fi un întăritor natural al sistemului imunitar, bun stimulent al sistemului nervos, antiinfecţios, vasodilatator, bun regenerator capilar.)
  • frunze de sfeclă (sunt foarte bune în salate)

2. fructe:

  • mere – cam ultimele din sezonul trecut (conțin o cantitate semnificativă de fibre solubile, ajută la controlul nivelului de insulină, ajută la reducerea nivelului de colesterol,sunt o sursă bogată de vitaminele C, A şi flavonoide, conţinând totodată cantităţi mai mici de fosfor, fier şi calciu + potasiu)
  • nuci ( conțin acizii graşi omega 3, un amino-acid care ajută la îmbunătăţirea sănătăţii vaselor de sânge, sunt o sursă excelentă de fibre, vitamina E, conţinut important de minerale: manganul, cuprul, potasiul, calciul, fierul, magneziu, zinc şi seleniu.)
  • alune de pădure (bogate în vitamina E (este implicată în procesul de regenerare a ţesuturilor şi a vasele de sânge). De asemenea, alunele de pădure au un conţinut important şi de vitamine din grupul B: B6 şi B1.)
  • castane (Castana conţine tot atâta vitamina C cât lămâia, furnizează vitamine (B, C, E), minerale (mangan, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, fier, cupru şi fibre.)
  • rubarba (o sursa foarte buna de vitamina K, scade valoarea colesterolului, sursă excelentă de antioxidanți- chiar mai buna decât kalele, conține calciu și luteină)

Și să nu uităm de semințe, fructe congelate, uscate, confiate (stafide, caise, porumb de popcorn la vrac și alte minuni), compoturi, dulcețuri și sucuri sau siropuri naturale. ?

Niște stafide delicioase luate la vrac de la Magazin Zero Waste București.

Cam asta au fost bunătățile care ne așteaptă să le redescoperim☺️. Mai mult și mai gustoase la producătorii locali decât în supermarketuri, mai sănătoase pentru că sunt locale, neforțate să crească și să reziste tranportui din depărtări, mai prietenoase cu bugetul, dar și cu mediul din punct de vedere al amprentei de carbon. Care sunt preferatele voastre?☺️

  • surse articol: http://sarbatoarea-gustului.ro/fructele-si-legumele-lunii-aprilie/

Aprilie: Ce mancam de sezon adica fructe, legume, peste, carne

https://www.csid.ro/

https://doc.ro/dieta-si-sport/gulia-beneficii-si-2-idei-de-retete-delicioase

https://www.europafm.ro/alimentul-saptamanii-untisorul-nasturelul/

https://www.farmaciata.ro/telina-un-tonic-al-sistemului-imunitar/

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *