Calendarul legumelor și fructelor de primăvară: mai
Iată că mai e puțin și trece si ultima lună de primăvară, poate dă Cel de sus si mă mobilizez să fac postarea asta mai devreme, să ajute mai mult la cumpărături de sezon, locale. ?
So, mai:
- legume:
- aghinarea (reglează tensiunea arterială, menține sănătatea ficatului, reglează digestia, îmbunătățește sistemul imunitar, reglează metabolismul)
- fasole verde (bogată în fibre, carotenoizi și vitamina K, are un conținut ridicat de proteine, reglează nivelul colesterolui și este bogată în acid folic)
- mazare verde (bogată în fibre și vitamine)
- hrean (tratează infecțiile urinare, afecțiunile renale, durerile articulare, problemele respiratorii, artrita și întinderile musculare.)
- broccoli (are un conținut ridicat de potasiu și susține sănătate sistemului nervos , îmbunătățește capacitatea de concentrare și crește rezistența corpului la efort fizic.)
- conopida ( bogată în fibre și vitamine)
- salata verde (bogată în antioxidanți, în special în vitamina A și betacaroten, ceea ce înseamnă că este o legumă care sprijină sănătatea ochilor și a pielii.)
- vinete ( conţin fier, calciu şi alte minerale, nutrienţi esenţiali sănătăţii corpului nostru.)
- dovlecei (conțin substanțe active atât în miez, cât și în coajă. Cele mai importante substanțe din compoziția dovleceilor sunt potasiul, fosforul și manganul, însă nu putem omite vitaminele B1, B6, vitamina C, cuprul, magneziul, acidul folic, zincul, fierul, calciul, vitaminele A si K.)
- cartofi noi (bogate surse de vitamine din grupul B cum ar fi piridoxina (vitamina B6), tiamina (B1), niacina (B3), acid pantotenic (B5) si folati (acid folic).)
2. fructe:
- căpșuni (întăresc sistemului imunitar, mențin pielii frumoase, cu albirea dinților, bogate în vitamina C, bogate în vitamina E, care favorizează fertilitatea, scade riscul de boli cardiace, reglează tensiunea arterială, previne constipația, ajută la tratarea depresiei, îmbunătațește memoria)
- primele cireșe (bogate în melatonină, bogate în apă, ajută la scăderea inflamației din corp și, astfel, susține și atenuarea durerilor, pe lângă potasiu și quercetină, cireșele sunt bogate și în betacaroten, un antioxidant foarte important pentru organism care are, printre altele, proprietăți anticancerigene, antiinflamatoare și anti-aging, deoarece are rol de protecție împotriva razelor solare, întăresc firele de păr)
- muguri de brad (sunt foarte bogați în vitamina C și alte substanțe bioactive: flavonoide, minerale (cum ar fi potasiu și magneziu), taninuri, rășini, enzime. Uscați, congelați sau preparați în diverse siropuri, sunt o sursă bogată de vitamina C în timpul iernii. Conțin și carotenoizi.)
- corcodușe verzi (benefice in tratarea anemiilor si a oboselii cronice, contin apa in proportie de 90%, bogat de vitamina C, vitaminele din complexul B, acizii organici liberi, pectinele, fierul, calciul, fosforul si magneziul.)
Cam atât am avut de zis pentru frumoasa lună mai, cu caldura și trandafirii săi minuntați. De asemenea să nu uităm nici de fructele și legumele lunii aprilie, care îmbogățesc oferta, link la articol aici: fructele și legumele lunii aprilie. Dacă am uitat / omis ceva, lasați în comentarii. Și sunt chiar curioasă care sunt preferatele voastre din luna asta. ?
P. S: am primit un comenatriu super interesant de la zoticasun (pe instagram):
“La mine în mai, în grădină, kale,margareta comestibila(legutko), mini mangold?, ridichii de primăvară, salată verde(diferite soiuri), mărar, pătrunjel, ceapă verde, mizuna, baby bok choy.”
Surse articol:
https://www.libertatea.ro/lifestyle/mananca-fructe-si-legume-de-sezon-747713#mai
https://doc.ro/sanatate/beneficii-si-contraindicatii-hrean-in-ce-afectiuni-poate-fi-util
One Comment
Pingback: