Unde donăm 3,5% din impozitul pe venit?

Începutul anului marchează, printre altele, și perioada în care putem să donăm 3,5% din impozitul pe care îl plătim pe venit către o cauză care ne face sufletul să vibreze. Practic avem posibilitatea de a opta asupra destinației unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venit, iar acest lucru se poate face prin completarea formularului 230. În cazul în care ignorăm posibilitatea direcționării celor 3,5% din impozitul pe venit, banii aferenți acestui procent vor fi automat gestionați de stat. 

Acest formular poate fi completat de către: persoanele care au venituri din salarii și asimilate salariilor, persoanele care au venituri din pensii, persoanele care au venituri din activități independente impuse pe bază de normă de venit, persoanele ce desfășoară activități agricole impuse pe bază de normă de venit, persoanele care au venituri din activități independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reține la sursă, persoanele care au venituri din drepturi de proprietate intelectuală, altele decât cele pentru care venitul net se determină în sistem real, persoane care au venituri din cedarea folosinței bunurilor pentru care venitul net se determină pe baza normelor de venit și venituri din cedarea folosinței  bunurilor pentru care venitul net se determină pe baza cotelor forfetare de cheltuieli.

Data limită până la care putem depune acest formulare (online sau fizic, după cum ne este mai ușor) este 26 mai 2025. Mai am un articol pe tema asta pe blog din 2023 și chiar dacă articolul nu e fresh, sugestiile rămân valabile. Iar anul acesta revin cu alte sugestii, asta în cazul în care nu aveți deja în minte o cauză unde puteți dona 🙂(ordinea este aleatorie):

1) Cultură la dubă – un proiect de jurnalismindependent , inițiat de Alexandra Tănăsescu, jurnalistă cu o experiență de 12 ani la PRO TV, în cultură, educație și sport. Pe culturaladuba.ro găsim știri, interviuri, reportaje etc. despre cultură, educație, sport, cu modele de urmat, dar și despre exemple de “așa nu”. Las aici câteva titluri care mi-au atras atenția, doar așa la o mică răsfoire:

– Cinematograful București a fost scos la vânzare pentru 4,9 milioane de euro
– Patrimoniul nimănui. Povestea românească a Muzeului Național de Istorie a României
– Filmul SEEN, regizat de Oana Strunilă si produs de Octavian Strunilă, explorează prin dans dependența de telefoane

    Pentru a dona online, click aici, simplu și ușor.

    2) Asociația Pe Stop – distribuie lunar pachete cu produse de igienă menstruală, organizează cursuri despre corp, igienă și relații și fac demersuri ca legea să le faciliteze celor vulnerabile accesul la resursele necesare pentru gestionarea sigură și demnă a menstruației.

    Pentru donația de 3,5%, click aici.

    3) WWF România – în România, WWF lucrează din anul 2006 pentru protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării: arii protejate, păduri, urși bruni, zimbri, Delta Dunării, sturioni. În plus asociația stimulează tranziția spre economia verde și un program de educație de mediu pentru tineri.

    Click aici pentru cei 3,5%

    4) Asociația ACCEPT – în peste 25 de ani de activitate, asociația care contribuie și asistă la o schimbare în bine a societății românești cu privire la persoanele LGBTQIA+, însă misiunea lor continuă, până când orientarea sexuală și identitatea de gen vor fi considerate simple trăsături ale ființei umane.

    Pentru redirecționarea impozitului pe venit, click aici.

    5) Declic – o echipă mică, dar care face lucruri faine cu resurse puține: îi ajută pe cei care vor să se implice prin inițierea unei petiții proprii sau reacționează cu rapiditate atunci când sunt chestiuni arzătoare care cer implicarea unei comunități mari de cetățeni vigilenți.

    Pentru a-i susține, click aici.

    6) Asociația Magicamp –  o organizație non-profit, neguvernamentală, care sprijină peste 10.000 de familii cu copii grav bolnavi, asigurându-le prin cele 12 proiecte ale sale și prin implicarea a peste 2000 de voluntari, zeci de mii de donatori, sute de parteneri și sponsori o adevărată rețea de mâini de ajutor în lupta cu boala.

    Aici se gasește formularul de 3,5%.

    7) Kola Kariola – asociație non-profit fondată în 2014 cu scopul ajutorării animalelor fără stăpân din România. Asociația deține și un adăpost ce găzduiește peste 300 de căței, desfășoară activități de salvare a animalelor, susține campanii de sterilizări gratuite, atât pentru căței, cât și pentru pisici.

    Pentru kola kariola, click aici.

    8) Crucea Roșieasistă persoanele vulnerabile în situații de dezastre și de criză, contribuie la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică.

    Redirecționează aici.

    9) Asociația Pisici pe creier – organizație nonprofit creată în octombrie 2017, cu scopul de a salva pisici fără stăpân, precum și de a construi o platformă online dedicată adopțiilor responsabile, strângerii de fonduri pentru tratamente și intervenții veterinare, educației și promovării bunelor practici în îngrijirea pisicilor.

    Donează aici.

    10) InfoCons Organizație pentru Protecția Consumatorilor membră cu drepturi depline in Consumers International, organizație neguvernamentală care:

    – a inființat de Centre de Informare și Consultanță ale Consumatorilor în toate județele țării, și desfășoară activități continue îin domeniul educării și informării consumatorilor,
    – luptă împotriva contrafacerilor,
    – are acreditare pe lângă Parlamentul României – Camera Deputaților pentru participare la lucrările Comisiilor de specialitate,
    – a înființat primul curs postuniversitar de master în domeniul protecției consumatorilor în parteneriat cu Facultatea de Sociologie și Asistență Socială – Universitatea București,
    – a inițiat introducerea în curricula de învățământ preunuversitar a disciplinei protecția consumatorilor.

    Aici găsim formularul de 3,5%.

    Și, dacă niciuna dintre sugestiile de mai sus nu vibrează cu sufletul tău, las și articolul anterior cu alte 20 de organizații care fac bine în România. 💚

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *