#DOGOOD,  Amestecate,  Bio/ Eco/ Fapte bune,  CAT STUFF,  Necuvantatoare,  Prima pagina,  Uncategorized

Cui donăm cei 3,5% din impozitul pe venit?

Eeeei, dragii babei, a venit momentul acela din an în care avem puterea să facem un bine fără să dăm din bugetul nostru sau al familiei, ci, din contră, putem să scoate câțiva bănuți din gaura neagră a impozitării venitului nostru pentru care muncim pe brânci ? ? .

Așa că, dacă tot suntem impozitați, măcar să putem face ceva pozitiv cu ei, să susținem o cauză în care credem, mai ales că pe noi nu ne costă nimic. Și acum e și mai simplu ca pe vremuri când se putea depune formularul doar la poștă sau la sediul Anaf: se poate completa direct de pe site-ul/ pagina ONG-ului sau aici, căutând ONG-ul dorit și chiar de pe pagina Anaf dacă aveți instalat programul Adobe Acrobat pentru a deschide PDF-ul inteligent de pe site. Nu uitați că termenul limită este 25 mai 2023.

Propunerile mele de anul acesta sunt 20 la număr, iar ordinea este total aleatorie:

  1. Recorder (o publicație creată și deținută de jurnaliști, iar politica editorială are la bază aceste principii: jurnalism onest, făcut cu pasiune și pus în serviciul public)
  2. Centrul Filia (“Construim o societate solidară în care drepturile și nevoile diverse ale femeilor sunt respectate și care oferă șanse egale tuturor oamenilor.”)
  3. SOR (“o organizație neguvernamentală, nonprofit, care derulează activități pentru protecția pasărilor și naturii cu sprijinul membrilor, voluntarilor, pe bază de donații și proiecte.”)
  4. Asociatia Eu și Endometrioza (“Suntem singura asociație activă de pacienți creată în România care își dedică eforturile și expertiza pacientelor diagnosticate cu endometrioză și/sau adenomioză.”)
  5. Ateliere fără frontiere (“luptăm împotriva excluziunii, sărăciei și discriminărilor, luptăm împotriva risipei și poluării, construim solidaritatea și susținem educația și dezvoltarea locală)
  6. Greenpeace România (“Vrem să trăim într-o lume sănătoasă și pașnică. O lume în care pădurile prosperă, apele sunt pline de viață, iar animalele altă dată amenințate cu dispariția sunt libere și-n siguranță. “)
  7. Asociația Iele-Sânziene (“Susținem adolescentele și adolescenții din România prin ateliere de educație menstruală și despre pubertate, proiecte educative despre egalitate de gen și solidaritate, și advocacy pentru schimbări sistemice pe termen lung.“)
  8. Asociția Sens Pozitiv (“SENS POZITIV promovează de 17 ani drepturile omului și susține îmbunătățirea calității vieții persoanelor care trăiesc cu HIV și a celor care fac parte din medii defavorizate și au risc crescut de infectare.”)
  9. La Stupina (“Prima stupină educativă și recreațională, în cadrul APPAPS.ORG, pentru activități de conștientizare a importanței albinelor și polenizatorilor sălbatici.”)
  10. Asociația SNK (“Scopul Asociației SNK este de a ajuta oamenii să devină responsabili față de ei înșiși și față de semenii lor, să-și conștientizeze natura umană și să protejeze mediul înconjurător, folosindu-se de învățămintele stoice.”
  11. Save the Horses Romania ( sanctuar care salvează cai bolnavi, părăsiți, din situații oribile)
  12. Adopta un copac (“ne-am propus să aducem în continuare o contribuție importantă la creșterea și protejarea suprafețelor de pădure din România, cu focus asupra perdelelor forestiere, și implicarea unui număr cât mai mare de oameni în acest demers.”
  13. Fundatia Visul Luanei (“Fundația Visul Luanei este o organizație non-profit care desfășoară programe de îngrijire medicală pentru animale sălbatice rănite, de control al reproducției animalelor domestice cu și fără stăpân, prin campanii naționale de sterilizări, cât și campanii de plantări și ecologizări.”)
  14. Asociația Prietenii Berzelor (“berze căzute din cuib, vânate, electrocutate sau fără părinți și-au găsit adăpost și protecție aici. Dacă la început erau din Cristian și localitățile învecinate, odată cu trecerea timpului au fost preluate berze rănite din toată țara. Cu ajutorul celor care le găsesc, berzele rănite sunt transportate la Sibiu în autocare, microbuze sau trenuri.” – sursa aici)
  15. Moara Veche (“Membrii cooperativei Longo maï s-au reunit pentru că își doresc o lume de oameni egali, în care fiecare să se poată dezvolta în funcție de abilitățile sale. Aceștia consideră că economia ar trebui să existe pentru a servi demnitatea și bunăstarea tuturor oamenilor, cu respect pentru natură și pentru generațiile viitoare.”)
  16. Atelierul de pânză (” Acest program a luat naștere în 2009 din dorința de a contribui, pe cât posibil, la găsirea unor soluții prietenoase cu mediul care să înlocuiască clasica pungă de plastic. Din 2014, avem statut de unitate protejată autorizată de către Ministerul Muncii, ceea ce înseamnă că minim 30% dintre angajaţii noștri sunt persoane cu dizabilităţi.”)
  17. Asociația pentru protecția animalelor Robi (“Înființată în 2001 prin voința a 12 membri fondatori Asociația Robi are drept scop protecția animalelor, în mod special a celor de companie: câini și pisici.”)
  18. Liberty Bear Sanctuary (“Preluăm animalele fără stăpân rănite, bolnave, urgențele medicale veterinare: peste 100 de urși salvați și cazați la sanctuarul LIBEARTY din Zărnești și cei peste 700 de câini aflați în grija AMP. Dorim stoparea abandonului, eutanasiei inutile, cruzimii asupra animalelor și eliberarea animalelor sălbatice, captive în condiții inumane.”)
  19. Asociatia OvidiuRO (“E nevoie de tine pentru ca un copil sărac să aibă șansa unei vieți mai bune, prin educație.”)
  20. Asociația Mai Mult Verde (“Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. În cifre: 1.835.000 puieți plantați din 2008, 377 hectare de teren împădurite, 283 tone de deșeuri colectate, 20.994 voluntari implicați în acțiunile noastre.”)

Spor la fapte bune pe 2023!? Și dacă considerați articolul util, un share poate ajuta ONG-urile de mai sus și populariza ideea de a dona 3,5% din impozitul pe venit.

*ilustrația din articol: Aliona Zbughin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *