Experiența mea cu endometrioza: după operație.
Am vorbit deja aici despre prima mea întâlnire cu endometrioza, ce simptome am avut mare parte din viață și ce am facut în privința asta. Și ziceam că 5 ani m-am simțit ca în rai, fără nicio durere, fără stare de rău, eram șocată că pot avea menstruație și să nu mă tăvalesc pe jos de dureri. Însă după incă un an și ceva a început iar să se reactiveze endometrioza: durerile, starea de rău etc ( nu la capacitatea de dinainte de operație, dar destul de puternice). M-am întristat rău în primele luni, dar știam că există oricând neșansa să repară, căci, așa cum ziceam în articolul anterior: nu există vindecare, nici măcar cu o sarcină, doar managementul simptomelor. Mi-am dat seama că nu are rost să mă pun singură la pământ, așa că, m-am ridicat, m-am scuturat și am căutat soluții. Dar soluțiile găsite de mine pot să nu functioneze pentru toata lumea, de fapt asta a fost realitatea care m-a lovit cel mai tare atunci când am cautat remedii: faptul că nu exită ceva universal valabil, ci, mai degrabă, depinde de fiecare organism în parte cum reacționează.
Însă merită încercat. Așa ca iată ce am încercat eu:
- în primul rând o perioadă am dat turn off notifications grupurilor de profil și mi-am impus să nu mai citesc poveștile dureroase de acolo, mai ales că ma deprimau, iar starea mentală este foarte importantă în managementul durerii. Am admirat persoanele care puteau citit o situație dureroasă și să dea sfaturi pertinente sau incurajări. Pe cele din urmă le mai ofeream și eu, dar sfaturi nu ma simțeam în stare. Intram doar ocazional pe grupuri să mă mai interesez de suplimente.
- în al doilea rând mi-am facut niște teste pentru a afla ce carențe de vitamine am și apoi am început să le rezolv. Am simțit că asta m-a ajutat și cu oboseala cruntă pe care o aveam indiferent cât de mult mă odihneam.
- apoi am început ușor ușor să fac mișcare mai des. Mi-am făcut “intrarea în scenă” cu niște stretching blând de la Yoga With Adrien – e absolut minunată. Dupa ce m-am obișnuit cu ideea am trecut la antrenamente cu greutăți (dar nu foarte mari) și la antrenamente HIIT de câteva minute. Asta mi-a imbunătățit vizibil nivelul de energie, dar și starea mentală. Dar am luat tot timpul în calcul starea de sanatate și, dacă erau situații în care nu puteam să fac decât un stretching blând, atunci eram blândă cu mine și nu mă forțam la mai mult.
- am început să fiu atentă și la ce mănânc. După operație, am ținut un mic regim, dar, când am terminat tratamentul, nu mi-am mai batut capul nici cu regimul. Când au apărut durerile, dupa o vreme mi-am dat seama că anumite alimente îmi înrăutățesc crampele din perioada menstruală, Așa că am renunțat la lactate (mai gust extrem de rar brânză și îmi asum în perioada aia că disconfortul va fi mai mare), mănânc rar fast – food și prăjeli.
- renunțasem de mult timp la absorbantele clasice din comerț pentru că au ceva toxine în ele + plastic, iar evitarea lor am văzut că este încurajată în endometrioză ( plus că ajut și mediul, asa că este a win-win situation). Mă simt foarte bine din mai multe puncte de vedere de când folosesc absorbante reutilizabile, din fibre naturale și cupa menstruală.
- tot ce am zis mai sus m-a ajutat destul de mult. Asta nu înseamnă că nu am mai avut dureri, ci doar ca l-au atenuat, destul de mult. Am griijă să am pricioarele calde în perioada menstruală, să nu stau în frig, să nu stau în căldură prea mare, să nu fac prea mult efort. Dar totuși să mă mișc, pentru că am observat că mi-e mult mai rău când stau doar în pat sau pe scaun la birou. Așa că măcar o mică secavență de yoga, ajuta mult.
Ce mai vreau să fac în continuare este să gasesc un doctor bun, specializat pe endometrioză, pentru că cel care m-a operat nu a fost potrivit pentru mine. Și vreau să încurajez pe oricine care are nevoie de un doctor bun (mai ales că nu orice ginecolog știe despre endometrioză sau o poate indentifica sau o ii recunoaște existența: mie mi s-a zis de nenumărate ori că nu am nimic, că așa e normal…) să intre pe grupurile de suport pentru a căuta și a cere recomandări. Și, dacă simțiți că nu este un medic potrivit, nu ezitați să căutați altul. Pe aceste grupuri speciale sunt indicate mult mai multe suplimente, proceduri și operatii. Din punctul ăsta de vedere sunt norocoasa: nu am avut (încă) nevoie să incerc prea mult. Dar, dacă va fi nevoie, voi încerca, pentru că speranța într-o viață fără dureri merită!Dacă ați trecut sau treceți prin endometrioză si puteți lăsa povestea în comentarii, ar fi de ajutor și pentru alte femei care se luptă cu toate simptomele sale atât de dureroase. Sper să ne auzim și să ne citim cu bine!
One Comment
Corina C.
Oh, Doamne, ce experiență oribilă ai avut și tu. Imi pare rău că ai trecut prin asta. Și da, te rog să te duci la un control.
Te înțeleg pe deplin legat de frica de doctori și înțelegerea lor: am avut multe experiențe negative cu ginecologii, mai ales cu femeile… Dar cred că nu trebuie să renunțăm în a căuta. Eu acum am găsit o doctoriță care mi se pare foarte ok, cel puțin momentan. Sper să rămânem împreună mulți ani ?.
Curaj & don’t give up!