Calendarul fructelor și legumelor de toamnă: noiembrie
Ș-am ajuns și trecut și de luna noiembrie. Luna care mă duce cu gândul la grădina și curtea bunicii, la fel de mult ca lunile de primavară-vară. Îmi plăcea foate mult ceața din curte și bruma de pe frunze, parcă era ceva desprins din Harry Potter: simțeam magia în aer ?.
Și dacă tot am ajuns la luna asta, haideți să vedem împreuna ce mai găsim luna asta prin piețe?:
1.legume:
- sfeclă (poate stimula funcția de detoxificare a ficatului, ameliorează tranzitul intestinal, poate contribui la reglarea colesterolului, contribuie la reglarea tensiunii arteriale, proprietăți antiinflamatoare)
- gulie (efecte antidiabetice și antiinflamatoare, susține un intestin sănătos, poate reduce riscul de boli de inimă, sursă bogată de vitamina C, întărește sistemul imunitar, poate preveni anemia)
- napi (îmbunătățesc sănătatea inimii, ajută la digestie, îmbunătățesc sistemul imunitar și rezistența osoasă, ajută sănătate pulmonară, combat inflamația; atenție la restricții pentru femei care alăptează și la faptul că poate interacționa cu anumite medicamente)
- cartofi (despre ei am mai vorbit și în postările anterioare, așa că printr-un search despre calendarul fructelor și legumelor gasiți toate informațiile)
- țelina (sursă bună de hidratare, susține buna funcționare a sistemului cardiovascular, calmează artrita și afecțiunile articulare, este și un antibiotic eficient, poate diminua oboseala și nervozitatea)
- morcovi (și despre ei am mai vorbit în alte postări din seria Calendarului de fructe si legume)
- păstârnac (este bogat în folat – vitamina B9 sau acid folic, ajută la reducerea nivelului de colesterol )
- rădăcină pătrunjel (bun ca adjuvant în afecțiunile inimii, efecte benefice în dezechilibrele hormonale folosit în vechime pentru a combate infertilitatea, calmeaza durerile de reumatism și gută, protejeaza ficatul, frunzele împrospătează respirația; atenție însă, consumat în cantități mari, poate avea efecte adverse)
- brocolli (reduce constipația și calmează simptomele indigestiei, întărește sistemul imunitar, îmbunătățește vederea, întârzie îmbătrânirea datorită conținutului mare de vitamina C și antioxidanți, susține sistemul nervos, reglează tensiunea arterială, întărește oasele)
- conopidă (proprietăți antiinflamatorii, bogată în fibre, proteine și colină, protejeaza inima)
- verze de tot felul, fie de bruxelles, fie kale (am mai vorbit despre ele în postările anterioare)
- spanac și măcriș- ultima strigare. (Macrisul este, de asemenea, bogat in fier, potasiu, calciu si magneziu. In ceea ce priveste compusii organici, contine flavonoizi, antociani si polifenoli, ale căror principală acțiune este prevenirea formării radicalilor liberi si lupta împotriva îmbătrânirii pielii)
- ceapa, usturoi, praz (prazul: efect antiinflamator si antimicrobian, scade riscul de cheaguri si tromboza)
- andive (conținut de 95% apă, conțin fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, vitamina A, vitamina E, vitamina C și vitamine din complexul B. Acest cocktail de vitamine și minerale este benefic în caz de anemie, dar și în perioadele de convalescență, pe perioada sarcinii și în dieta persoanelor în vârstă.)
- ciupercile sunt în sezon în septembrie, octombrie, noiembrie: gălbiori, bureți de rouă, hribi si ghebe
- muraturile încep să fie făcute
2. fructe:
- mere (am mai vorbit de ele și beneficiile lor în postarile anterioare ?)
- pere (sursă de nutrienți, inclusiv fibre, vitamina C și potasiu, îmbunătățesc digestia, mențin sănătatea pielii și părului, fortifică sistemul imunitar, grăbesc procesul de vindecare)
- gutui (ușurează problemele gastrointestinale, ușurează problemele gastrointestinale, pot contribui la reducerea ridurilor, tratează greața și vărsăturile, reglează tensiunea arterială, pot stimula creșterea părului, ajută la gestionarea stresului și combat anxietatea)
- cătina ( plină de antioxidanți, care contribuie la încetinirea procesului de îmbătrânire și la scăderea riscului de a dezvolta afecțiuni precum cancerul și bolile de inimă, bogate în special în vitaminele A, C, K și E, dar conțin, de asemenea, cantități considerabile de fier, calciu, magneziu, potasiu, cupru și zinc, tratează problemele gastrointestinale, contribuie la tratarea unor infecții, consolidează coloana vertebrală, ajută la menținerea sănătății colonului, reduc inflamația din organism, ușurează simptomele astmului, îmbunătățesc circulația limfatică, previne și tratează răcelile)
- coarne (sursă bună de vitaminele A, B1, B2 și C. Ele conțin și magneziu, calciu, minerale, pectine, acizi grași, fier și tanin,proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene, diuretice, astringente și antivirale, conținutului mare de vitamine C, ajută la calmarea frisoanelor, sunt un energizant natural, îmbunătățind capacitatea de concentrare)
- tot la fructe voi include și nucile, castanele, alunele
- merișoare (previn și tratează infecțiile de tract urinar, combat bacteria Helicobacter pylori, efect antiinflamator, protejează sistemul imunitar, îmbunătățesc sănătatea inimii)
Cam astea sunt, dragii mei. Și nu uitati că încă mai sunt în piețe legumele și fructele de luna trecută, calendarul acesta este aici.
*surse informații:
http://iubescorasulmeu.ro/2017/11/06/noiembrie-ce-mancam-de-sezon-adica-fructe-legume-peste-carne/
https://www.viva.ro/lifestyle/fructe-si-legume-de-sezon-calendarul-fructelor-si-legumelor-2856573
www.doc.ro
www.libertatea.ro
www.viataverdeviu.ro
www.dieta.romedic.ro
*sursa foto: Philipp Deus – www.unsplash.com
3 Comments
Pingback:
Lavinia M.
Mulțumim pentru articol. Eu urăsc vremea asta de dark academy (mai afli noțiuni noi de pe pinterest :)) ) și faptul că de la 4-5 după amiază deja aprindem lumina. Deci măcar farfuria vreau să o am veselă cu fructe/legume de sezon.
Corina C.
Draga mea Lavinia,îți multumesc pentru prezență și comenenatariile faine. Mereu mă binedispun și imi place să citesc ce îmi scrii.
Bine zis: dark academia. Pe mine m-a părăsit de tot energia și cheful de a scrie/filma sau orice altceva ce nu ține supraviețuirea imediată (curat, mancare, dar nici acolo nu stau grozav) cu vremea asta. Aș fi preferat o zăpadă cinstită, vorba aia.
Îmbrățișări!