Dreptul la aer
Bucureștiul este una dintre marile aglomerări urbane din țară și, din păcate, din acest motiv și altele, acesta este și unul dintre cele mai poluate orașe. Traficul în creștere, șantierele de pe care se transportă deșeurile din demolări, pământul excavat, arderile ilegale de deșeuri și uleiuri de la depozite, centralele de apartament și CET-urile, plus directia vântului care aduce poluarea depozitului Rudeni și IRIDEX și mulți alți factori poluatori înrăutățesc calitatea vieții din București ( și în general din orașele mari) și deteriorează calitatea aerului pe care îl respirăm zi de zi, supunându-ne la riscuri de îmbolnăviri majore. Cele mai afectate categorii de vârstă sunt copiii, adolescenții și bătrânii. Grav este că Ministerul Mediului, Primăria Capitalei, Garda de Mediu și alte organe competente nu iau nicio măsură și nici nu informează populația în această privință.
Știam că situația nu este roz în această arie a vieții noastre, dar săptămână trecută am fost șocată să citesc cât de gravă este cu adevărat și că, de fapt, stația de monitorizare a aerului a Ministerului Mediului are sincope și nu arată situația în timp real. În plus arată valori mult mai mici decât stațiile independente de monitorizare a aerului: Airly.eu și Aerlive.ro. De pe aceste platforme de monitorizare a aerului am aflat că valorile particulelor toxice din aer în București se ridică la nivelul celor din Sydney Australia unde sunt incendii de vegetație de luni de zile și cu cele din New Delhi, unul dintre cele mai poluate orașe din India. “Comparativ, in capitala Indiei, cea mai mare concentratie de particule periculoase ajunge la 951 µg/m3, tot valoarea extrema, insa este mult mai mica decat cea din Bucuresti.” – sursa The New York Times, citată de ziare.com.
Suntem expuși la un nivel extrem de poluare și asta ne afectează sănătatea foarte mult: „Afectarea este în principal pe bolile respiratorii și pe bolile cardiovasculare, în sensul că la capitolul boli respiratorii se agravează și crește riscul agravării, ale astmului bronșic și ale emfizemului pulmonar. Crește riscul de infecții respiratorii, exacerbări ale acestor boli. Poluarea este factorul doi în generarea cancerului pulmonar, după fumat, tabagism, deci poate avea și influența asta. Iar în privința bolilor cardiovasculare, în special pentru pacienții care sunt cu boli coronariene, poate să aducă agravări ale acestora”, a explicat dr. Florin Mihălțan, medic pneumolog, pentru Digi24. Pentru mai multe detalii și informații legate de cât de mare este mai exact nivelul de poluare, ce fel de particule de găsesc în aer și nepasarea organelor competente, vă rog să citiți aceste articole: b1, Digi 24, HotNews care are un articol foarte informativ, Știrile ProTv playtech.ro, ziare.com, g4media.ro. Iar hărți de monitorizare a aerului din București (și nu numai) găsiți aici: Airly, Aerlive, Digi 24.
Acum, după ce am arătat care este situația în București (și în toate orașele mari: Cluj, Brașov etc), să trecem și la ce putem face noi.
- Păi in primul rand putem trimite un mesaj doamnei primar Firea în care să îi spunem că suntem îngrijorați de aceasta situație. Cu cât scriem mai mulți și punem presiune, cu atât vor fi mai mari șansele să se ia măsuri în privința asta. Așa că faceți lobby și la prieteni, rude, copii și părinți, colegi de muncă și pe unde mai puteți. Ii puteți scrie la linkul acesta și, dacă nu aveți idee sau energie să vă gândiți la un mesaj, puteți să îl trimiteți pe cel trimis de mine și câțiva prieteni: “Doamna Primar, am instalate aplicatii de monitorizare a calitatii aerului in Bucuresti si am observat ca in ultima vreme este o problema mereu, mai ales noaptea. Va rog sa imi puneti ce surse de poluare ati identificat si masurile pe care le luati pentru a curata aerul din Bucuresti. Va multumesc! “. O altă idee de mesaj ar fi următoarea: ” Doamna Primar, Am instalate aplicatii de monitorizare a calitatii aerului in Bucuresti si am observat ca in ultima vreme este o problema mereu, mai ales noaptea. Am constatat cele mentionate nu numai prin consultarea aplicatiilor, insa am resimtit-o pe propria piele. Serile in care imi pot aerisi casa sunt din ce in ce mai rare, aerul din intreg sectorul fiind incarcat de fum si mirosuri de deseuri si noxe. Va rog sa luati neintarziat masurile necesare pentru a ne asogura dreptul constitutional la sanatate, curatand aerul din Bucuresti si eliminand cat mai multi din factorii poluatori. Ma astept la fapte urgente in aceasta situatie. Nu ne putem permite sa ne jucam cu sanatatea populatiei capitalei asa. Multumesc.”
- Si share please la articolele care descriu ceea ce se petrece în București. ( Încurajez și pe cei din alte orașe mari poluate din țară să trimită mesaje și să pună presiune pe autoritățile publice din orașul lor pentru schimba situația). De asemenea putem trimite o sesizare și către Garda de Mediu, găsiți formularul și adrese de mail la acest link. O idee bună ar fi să trimitem și la Ministerul Mediului, link aici către pagina de contact. Și, de ce nu, la Avocatul Poporului, adresa aici
- În al doilea rând ar fi foarte util dacă ați putea să mai lăsați mașină mică acasă de cate ori e posibil și să circulați cu RATB (mă rog, STB acum), metroul sau să folosiți opțiunile de car sharing pentru a avea un trafic mai compact.
- Dacă nu puteți lăsa mașina acasă, atunci o idee bună ar fi să mai luați câțiva colegi/ prieteni pe drum, adică să vă cuplați cu încă cineva pentru ca persoana respectivă să nu mai fie nevoită să își scoată mașina sau sa ia taxi.
- O altă metodă de a evita aceste particule este să încercăm pe cât posibil să evităm zonele centrale în orele de trafic intens (dimineața și seara).
- Încă un sfat ar fi să închidem centralele de apartament pe cât posibil atunci când nu avem nevoie de ele.
Dacă mai aveți și alte sfaturi le aștept cu drag în comentarii. Și dacă ați scris doamnei Firea și celorlalte instituții ale statului în măsură să se ocupe de această situație, spuneți în comentarii, poate mai mobilizăm pe cineva.
4 Comments
Florentina
Multumesc pentru articol si listarea metodelor de actiune. Eu am trimis mesaje catre PMB, Garda de Mediu si Ministerul Mediului. Sper sa fie cat mai multi care trag de maneca autoritatile, nu doar se plang in social media.
Corina C.
Florentina, mulțumesc și eu că ai trimis tuturor organelor listate. Așa sper și eu: să acționăm, că poate poate se schimbă ceva. Dacă nu facem ceva, sigur nu se va schimba nimic.
Gabri
Trimise sesizarile. Multumim! https://www.facebook.com/notes/gabriela-iordan/prioritati-propuse-pentru-aer-curat-in-bucuresti-gabriela-iordan-27092019/2884310511597354/
Corina C.
Mulțumesc și eu! ❤️❤️