Aplicatii smart,  Bio/ Eco/ Fapte bune,  ECO LIFESTYLE,  Prima pagina

Asociația Respo DEEE și lupta împotriva poluării

În primul rând ce însemnă DEEE? Este o prescurtare de la Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice: TV, frigider, mașini de spălat, fier de călcat, cuptor cu microunde, aspirator, computere, imprimante, monitoare, telefoane, becuri, tuburi fluorescente. Practic orice se bagă în priză sau funcționează pe baterii. Aceste DEEE conțin componente non – biodegradabile, care au substanțe toxice periculoase: plumb, mercur, freon (acesta degradează stratul de ozon + are potențial de încălzire globală ridicat), substanțe ignifuge bromurate etc. Și, dacă ajung la groapa de gunoi sau în natură, poluează solul, aerul și apa și pot chiar genera apariția unor boli precum: cancer, alergeni, sterilitate, afecțiuni ale inimii.

DEEE constituie 5-6 % din totalul deșeurilor unei comunități, iar majoritatea acestora sunt alcătuite din componente care conțin materiale ce pot fi recuperate și reintroduse în circuit. Așa că ce putem face pentru a nu lăsa o cantitate atât de mare să ajungă în natură? Un prim pas ar fi să le strângem de prin toate cotloanele casei, eventual și de la părinți, rude mai in vârsta, copii, nepoți etc și să le dăm către colectare. Una dintre asociațiile care se ocupă cu strângerea lor este Asociația Respo DEEE.

Asociația a fost înființată în iunie 2019, iar misiunea sa este să aducă soluții sustenabile și corecte în departamentului electricelor și electronicelor. Aceasta colectează și reciclează DEEE , adaptează și implementează cele mai bune practici internaționale de abordare sustenabilă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE). Asociația oferă mai multe soluții pentru colectarea selectivă: asigură colectarea de la persoanele fizice, cât și de la firme și instituții. Acțiunea se petrece în locații special amenajate, dar există și sisteme de colectare care pot fi amplasate în orice spatiu, punând la dispoziție companiilor și firmelor recipiente de mai multe dimensiuni pentru strângerea DEEE. Las aici link către formularul prin care se poate solicita un recipient pentru firme.

Unul dintre recipientele pentru firme
Încă unul tot pentru firme.
Și varianta mare. În plus au și o varianta uriașă. Se vad toate pe site.

Cetățenii de rând au și ei diverse variante pentru a preda aceste DEEE: prin rețeaua de puncte de colectare stradale organizate și administrate de autoritățile locale, puncte fixe sau mobile, în magazinele în care se distribuie electrice și electronice, în centrele comerciale ale companiilor autorizate pentru colectare. Asociația Respo DEEE vine și în ajutorul persoanelor fizice cu o soluție care facilitează și mai mult acest întreg proces, astfel a creat o cutie personalizată destinată uzului casnic pentru colectarea oricărui echipament de acest tip. Aici găsiți formular pentru a solicita recipientul de colectare cutie cubică de 25 cm. Când ați umplut cutia sau cutiile, următorul pas este să sunați la asociație (Tel Verde: 0800 800 219) pentru a cere un colector care ridică gratuit cutia și o transportă către centrul de reciclare. Sau putem să consultăm harta de aici pentru a duce chiar noi cutia la un centru de colectare.

Cutia de colectare vine “demontată”.

Și, pentru a încuraja și mai mult oamenii să renunțe la a mai păstra în casă acest tip de deșeuri periculoase și pentru a evita ca acestea să ajungă în mediul înconjurător sau la gunoi, Asociația a mai creat un parteneriat cu Glovo în perioada 15 iunie – 15 iulie, axat în primă fază pe București și zonele limitrofe. Practic putem cere de pe siteul www.respo.ro plicuri speciale pentru electrice și electronice de mici dimensiuni sau le putem ridica personal din 3 librării Humanitas din București: Kretzulescu, Cișmigiu și Auchan. În aceste plicuri se pot colecta deșeuri de genul telefon, aparat foto, periuță de dinți electrică, mouse, consolă, tabletă. Apoi sunăm la numărul de telefon inscripționat pe plic și un curier Glovo va veni la ușă pentru a prelua gratuit plicul și a-l duce la centru de reciclare.

Are o bandă de sigilare și este foarte zdravănă.
Este chiar încăpătoare.

Dacă tot nu v-am convins cât de important este să reciclam aceste electronice și electrocasnice, las câteva cifre de încheiere:

  • 53,6 milioane de tone au fost generate în 2019 în întreaga lume
  • până în 2030 acestea vor ajunge la 74, 7 miliarde de tone
  • 75% dintre acestea se află încă în locuințele oamenilor deși stau nefolosite
  • doar 20 % din aceste tipuri de deșeuri sunt reciclate corect la nivel global
  • 80% deșeuri DEEE sunt ori abandonate în mediul înconjurător afectând in toate situațiile solul, aerul, apa și sănătatea oamenilor
Se închide bine, și no worries.
V-am convins? ?

7 Comments

  • Irina

    Ma bucur ca am reusit sa gasesc aceste informatii. Pacat ca nu sunt suficient de mediatizate! Urmeaza Saptamana Verde la scoala fiului meu (Pitesti, Arges) si au inceput sa caute proiecte si activitati, pe care le le desfasoare, sa le faca pentru o acoperire cat mai mare ( ca zona, dar si ca numar de persoane implicate). Am gasit aici pe pagina informatii care ne sunt foarte utile. sincer, am destule de multe dsipozitive si DEEE care sunt de reciclat; dar si mobila din lemn masiv, pe care nu o mai pot folosi , dar care poate fi cu siguranta reutilizata (chiar restilizata! ) 🙂 Cred ca ar fi necesare activitati gen Saptamana Altfel mereu, zilnic, nu doar o anumita perioada din an si nu doar in scoli…

    • Corina C.

      Bună, Irina. Îmi pare rău că răspund de abia acum, dar comentariul tău a intrat, din păcate la spam, nu stiu de ce. Mă bucur mult că ți se pare util blogul, mai ales că în ultima vreme chiar mă întrebam dacă mai sunt citite blogurile.
      Da, sunt de acord cu tine: ar fi minunat ca activitățile din Săptămana verde să devină ceva la ordinea zile, obiceiuri sănătoase zilnice care să ne însoțească toata viața. Sunt curioasă: ce ați ales ca activitate pentru Săptămîna Verde la școala fiului tău?
      Și eu am o mulțime de cabluri si electronice care trebuie reciclate, deci e musai o curățenie și la mine. Mobila din lemn masiv am vazut că se mai donează pe grupurile de recondiționare de mobilă. Însă dacă poate fi prăstrată și recondiționată, e cu atât mai bine. Eu am în plan să încerc să o restaurez pe cea de la mama. Pumnii strânși să îmi și iasă. Haha.
      Îți mulțumesc pentru comentariu. Sper să mai discutăm pe blog. Îți doresc o primavară minunată, cu multă energie și cu proiecte verzi!

  • Deea Skye

    Ma bucura sa vad ca se gasesc tot felul de initiative care sa ajute oamenii sa polueze cat mai putin. Articolul tau a fost suuuper interesant si l-am citit pe nerasuflate. Sper ca Romania sa constientizeze cat de importante sunt toate actiunile astea, care poate par mici dar care au un impact major in tot ceea ce se poate face in salvarea planetei. #deliciu

    • Corina C.

      Mă bucur tare mult că ai găsit informații interesante pe blogul meu. Îți mulțumesc mult pentru comentariu. Și eu sper să ne adunăm cât mai mulți în sfera asta a sustenabilității și să putem duce lucrurile către un viitor care merită trăit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *